Graag deel ik met jullie mijn ervaringen met de fivefingers schoenen, sommige hebben me zien lopen/ trainen op de Fibram fivefingers, en tja of ze mooi zijn? Misschien niet! maar het is ook wennen, alles wat nieuw is kijk je anders tegenaan maar doel is niet aanzicht maar om de functionaliteit! Je draagt ook handschoenen met vingers en uiteindelijk kies je het voor om bepaalde reden. En dat is om beter gevoel te krijgen, want uiteindelijk draait alles om controle en analyseren van je lichaam tot aan je tenen toe.

Waarom krijg je last van je knie?  Waarom krijg je last van je heup of schouder? De oorzaak ligt soms niet op de plek zelf, maar kan bijvoorbeeld tot stand komen door verkeerde voetafwikkeling of stijfheid. Ook doorgezakte voeten of tenen die na binnen staan of onvoldoende ruimte tussen de tenen kunnen problemen veroorzaken.

Hieronder laat ik weten waarom deze fivefingers schoenen mij zo’n goed gevoel geven.

Na jaren lang trainen op  schoenen met hoge drops of strakke afsluitingen merk ik dat je voeten veranderen , ook de achilles en kuitspieren worden minder belast waardoor je bijvoorbeeld met hardlopen ( wat je al jaren doet) opeens tegen blessures aanloopt.
We zouden vaker op blote voeten moeten lopen, met de fivefingers ga je meer naar de natuurlijke beweging. De tenen gaan in afzonderlijke kokers waardoor je meer spreiding krijgt en veel beter contact hebt tijdens het lopen met de ondergrond.
Geen opvulling van loopschoenen die je gewend bent. Je krijgt dus een minimale interferentie van je voeten en de grond , en hierdoor veel meer gevoel!
Zelf ervaar en ik groot verschil en had dit veel eerder moeten doen. Heb een hoge voetboog en mijn tenen waren niet actief en gingen naar elkaar toe staan.

In mijn sportschoenen begon ik de zooltjes eruit te halen zodat ik meer contact kreeg met de ondergrond, ben op blote voeten op zandpaden gaan lopen waardoor ik veel meer gevoel en controle kreeg d.m.v.( hardlopen, sprintjes trekken, loopscholing etc) Nu krijgt m’n voet meer de functie zoals het hoort.

De fivefingers geven dus minimale ondersteuning aan je voetboog en de wetenschap zegt: en “(ondervind dat zelf ook) dat je voeten daar zelf tegen kan beschermen.
Het is niet voor niets dat o.a. de Keniaanse athleten zo snel kunnen lopen  (veel  op blote voeten lopen) , en daarom heel goede hardlopers zijn met een heel efficiënt looptechniek.
Bij Crossfittrainingen met , boxjumps en haltertrainingen voelen deze schoenen perfect aan!

Kortom: mocht je vragen hebben of heb je interesse kijk dan eens op Vibram fivefingers, of vragen stellen bij mij kan altijd!

https://www.iedereenloopt.be/nl/merken/vibram-fivefingers/ of https://www.iedereenloopt.be/nl/meer-weten/vibram-fivefingers/ .