Bij mensen met hooikoorts komt er te veel histamine vrij. Een stof die je ook in voeding vindt. Wie hooikoorts heeft én histaminerijke voeding eet, zorgt voor nog meer histamine in het lichaam. De oplossing: voedingsmiddelen met histamine vermijden in de hooikoortsperiode. Met deze praktische tips is dat niet moeilijk.

Een allergie is niets meer dan een overreactie van het immuunsysteem. Je immuunsysteem slaat op hol door een bepaalde stof, ook wel allergeen. Dit kan van alles zijn: dierenharen, huisstof, parfum, voeding en stuifmeel. Bij een allergische reactie reageert het lichaam abnormaal op een normale stof. Het lichaam ziet die als vijand en maakt veel histamine vrij. Heb je hooikoorts? Dan komt in de periode dat grassen en bomen in de bloei staan veel histamine vrij. Deze stof veroorzaakt vervelende hooikoortsklachten, zoals een loopneus of branderige ogen. Na een tijdje breekt je lichaam het overschot aan histamine af en verdwijnt die loopneus vanzelf. Door je voedingspatroon iets aan te passen, kun je zorgen dat je minder histamine binnenkrijgt.

In deze voedingsmiddelen zit veel histamine

Houd je al nauwlettend het pollennieuws in de gaten, moet je ook nog nadenken over wat je eet. Gelukkig is dat geen hogere wiskunde, maar een kwestie van de voedingsmiddelen die veel histamine bevatten zoveel mogelijk mijden. Een hele praktische manier om je lichaam te ontlasten in de hooikoortsperiode. Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk en kun je dus beter vermijden:

  • Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
  • Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
  • Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is ook extra rijk aan histamine.
  • Kruiden en specerijen. Vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
  • Groenten en fruit. De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
  • Vlees: varkens- en lamsvlees, wild.
  • Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
  • Chocolade.
  • En ook: drop, ketjap, zaden en noten.

Slimme tips: Experimenteer. Schrap niet meteen alle histaminerijke producten uit je voedingspatroon, maar experimenteer hiermee. Print de lijst met voedingsmiddelen bijvoorbeeld uit en bewaar die in je portemonnee of sla hem op in je telefoon. Handig tijdens het boodschappen doen!